‘Ontbreken Koefeest is een groot gemis’

di 27 okt 2020.

Oene – Het was afgelopen donderdag ongewoon stil in het dorp Oene. Daar waar de derde donderdag van oktober normaliter draait om het Oener Koefeest, ging de 165e editie natuurlijk niet door vanwege de coronapandemie. Voorzitter Teuni Nooteboom en bestuurslid Johan Brendeke (onder andere verantwoordelijk voor de Koefeestkrant, de website en de facebookpagina van het dorpsfeest) vertellen over het grote gemis. Daarbij hebben ze het ook over de kleurplaatactie waarmee het bestuur tóch nog de nodige aandacht geneert.

(door Dennis Dekker)

Daar zitten ze dan, ietwat terneergeslagen, op het bankje in het centrum van Oene. Nog geen meter verwijderd van het bronzen beeld van de boer en zijn stier dat er in 1981 geplaatst is ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van deze Oener veemarkt. “Het was toch heel gek. Afgelopen donderdag reed ik door de dorpskern en er was niets te zien. Helemaal niets. Een groot gemis”, begint voorzitter Nooteboom te vertellen.

Eerder dit jaar was het besluit al gevallen, maar wanneer je op de dag zelf ook geconfronteerd wordt met een ‘enorme stilte’, dan komt dat wel binnen. Ook het bestuur deed deze dag niets. “Dat hadden we eerst wel bedacht. We wilden bij elkaar zitten om er samen herinneringen te delen.” Toen de eisen rondom bezoekjes weer strenger werden na de laatste coronapersconferentie, ging zelfs dát niet door. Het was een dag waarbij ‘Koefeestherinneringen’ voornamelijk in de hoofden van de bestuursleden zaten. En niet alleen in de hoofden van de bestuursleden, natuurlijk. Ook in de hoofden van de dorpelingen en van vele bezoekers.

Toch was het bestuur zeker van zins om nog enkele dingen te ondernemen. Johan Brendeke deelde vorige week nog talloze Koefeestfoto’s uit zijn eigen archief. “Ik loop hier al jaren rond. Vind het prachtig om foto’s te maken. Ik dacht, ik deel er gewoon een stel op de facebookpagina van het Oener Koefeest.”

De reacties waren overweldigend. “Iedereen had bijna wel een eigen verhaal over het Koefeest.” Toegegeven: het is ook niet niks. De afgelopen 164 jaar (!) werd er geen enkele editie van deze welbekende braderie, annex veemarkt overgeslagen. “Zelfs niet tijdens de MKZ-crisis. Natuurlijk werden er toen geen beesten verhandeld, maar de braderie en andere aanpalende feestelijke evenementen waren wel te bezoeken.” De traditionele kleurplaatwedstrijd is er overigens nog wél. De afgelopen 3 jaar heeft de bekende kinderboekenschrijfster Loes Riphagen (ooit woonachtig in Oene) prachtige kleurplaten gemaakt. “Dit jaar konden de kinderen zelfs kiezen uit die verschillende kleurplaten. Ze zijn te downloaden via onze website oenerkoefeest.nl. Iedereen van 0 tot en met 12 jaar mag meedoen. Dat kan nog tot en met 31 oktober.”

De kleurplaat mag naar Stichting Oener Koefeest, Het Duivenslag 19, 8167 NM Oene

Bron ‘Ontbreken Koefeest is een groot gemis’ (veluws-nieuws.nl)

foto Copyright Dennis Dekker